Acar Avunduk

Annemin anlattığına göre 1952 yılında Mayısın 7’sinde sabaha karşı dünyaya gelmişim. Doğduğum yer Anadolu topraklarında sıradağlar arasında kalan ve içinden Tohma akarsuyunun geçtiği yeşil bir vadi… Gürün/SİVAS

Doğumundan bir yıl kadar sonra anne ve babam beni ve ağabeyimi daha iyi koşullarda okutabilmek için İstanbul’a göç ederler…

İlk, orta ve liseyi İstanbul’da sırası ile Hekimoğlu Ali Paşa İlkokulu, Alman Lisesi (Hazırlık), Galatasaray Lisesi (2 Ay), İstanbul Erkek Lisesi (6 Yıl) ve nihayet Pertevniyal Lisesi (Son Sınıf) olmak üzere çeşitli okullarda okudum. 1971 – 1972 yılında girdiğim Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümünü (bugün ki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi) 1977 yılı Haziran ayında bitirdim…

O günün eğitim sisteminde yer alan ilk 2 yıl boyunca güzel sanatların diğer dalları ile resim, heykel, iç mimarlık, endüstri sanatları ve grafik sanatlar ile birlikte Temel Sanat Eğitimi aldım. Hepsi birbirinden değerli hoca ve sanatkarlardan (başta Prof. Sedat Hakkı Eldem, Prof. Dr. Bülent Özer, Prof. Dr. Muhlis Türkmen, Prof. Hamdi Şensoy, Prof. Orhan Şahinler, Prof. Mete Ünal, Prof. Esat Suher, Prof. Muammer Onat, Prof. Ataman Demir, Prof. Haluk Sezgin, heykeltıraş Zühtü Müritoğlu, Ressam – Şair Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Prof.Dr. önder Küçükerman vb. gibi…) mimarlık ve güzel sanatlar üzerine çok şey öğrendim… Bilgi ve görgü dünyamı zenginleştirdim. Bu çok değerli hocalar bana ayrıca mimarlığın bir yaşam biçimi olduğunu, insanın mimar olarak doğmadığını, ama ileriki yıllarda aldığı eğitimle, bilgi, görgüsü ile çalışıp kendini geliştirerek iyi mimar olunabileceğini öğrettiler… Ancak bundan da önemlisi mimarın asla ve asla tüccar olmaması gerektiğini, “mimarlık mesleği üzerinden ticaret” yapılmaması gerektiğini, mimarlık mesleği gibi çok zor kazanılan, saygın bir mesleğin toplumsal sorumluluklarının da asla unutulmaması gerektiğini öğrettiler… Meslek yaşamım boyunca da bu ilkeler ve etik değerler doğrultusunda hareket etmeye çalıştım. Sadece para odaklı hiçbir işi almadım ve almaktan da özenle kaçındım. Yaşamım boyunca uygulamaktan onur duyduğum bu etik değerleri ve ilkeleri bana öğreten ve aşılayan bu çok değerli hocalarımdan vefat etmiş olanlarına Allahtan rahmet diliyor, yaşayanlarına ise nice sağlıklı ve uzun yıllar diliyorum.

1977/1978 yılında (mezuniyetten sonra) mesleğimizin ustalarından mimar, yazar ve çok yönü entelektüel olan Aydın Boysan’ın (Aydın Ağabey) yanında sanayi yapıları tasarımında ve uygulamasında çalıştım.

1978 – 1985 yılları arasında ise burslu olarak okuduğum yılların mecburi hizmeti karşılığında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İst. Rölöve Anıtlar Müdürlüğünde görev aldım. Özellikle bu görev tarihi eserleri sevmeme ve iler ki yıllarda bu alandaki çalışmalarımın yoğunlaşmasına sebep olmuştur diye düşünürüm…

1985 – 1991 arasında Y.Mimar Serhat Atamert ile AA/SA Mimarlık Bürosu olarak, 1992 yılından günümüze dek AVUNDUK MİMARLIK olarak serbest mimarlık çalışmalarımı sürdürmekteyim…

Mesleğimle ilgili olarak 1978yılından itibaren İstanbul Mimarlar Odası üyesiyim. Toplumsal sorumluluk bağlamında 15/10/1998 yılından itibaren Mimarlık Vakfı üyesiyim. 2003 – Şubat 2011 yılları arası, bir yılı yönetim kurulu üyesi olarak İstanbul Serbest Mimarlar Derneği aktif üyesi olarak görev yaptım. Halen 42. Ve 43. Dönem Mimarlar Odası Kültürel Miras Komitesi üyesiyim.

Hazırlamış olduğumuz çalışmalar arasında İstanbul Yeniköy Sait Halim Paşa Yalısı (1995 yangın sonrası restorasyonu) hem projesi hem de onarım çalışması ile iki kez 1998 ve 2002 yıllarında Ulusal Mimarlık Sergisi Koruma / Yaşatma dalında ödül adayı olmuştur. İstanbul Üsküdar Selimiye Camii Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Proje Çalışmaları 2007 yılında, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2. Ulusal Mimarlık Sergisi Koruma Ödüllerinde Teşvik Ödülü almıştır. T.C. Başbakanlık Osmanlı Devlet Arşivleri Hazine-i Evrak Binası (I. Nolu Depo Binası) Restorasyonu ise 2008 yılında T.M.M.O.B. 11. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri yarışmasında Koruma / Yaşatma ödülünü almaya hak kazanmıştır. (Bkz. İlgili Bölüm)

Sosyal sorumluluk bağlamında eğitimdeki genç meslektaşlarıma katkı sağlamak üzere çağrılı olduğumuz üniversite ve mimarlar odası etkinliklerinde çok sayıda konferans ve söyleşide bulundum. Yine bu bağlamda mesleki yayınlarda özellikle koruma ve kültürel miras kapsamında çok sayıda makalem yayınlanmıştır. (Bkz. İlgili Bölüm ………)